maanantai 25. helmikuuta 2013

Piirilevyn valimistaminen tulostamalla


Alkusanat

Tässä artikkelissa käsitellään piirilevyn valmistamista tulostamalla piirilevy valokuvapaperille, jonka jälkeen se silitetään silitysraudalla piirilevyn pintaan ja syövytetään. Lopuksi lisäämme piirilevylle kalvon joka suojaa hapettumiselta ja antaa ammattimaisen lopputuloksen.

Työvälineet

Työvälineitä on tarvitsee aika paljon, toki kaikki ei aina ole ihan välttämättömiä. Parhaaseen lopputulokseen tarvitsee hieman harjoittelua ja voi olla että kaikki käyttämäni menetelmät eivät ole niitä parhaita.
Käyttämäni työvälineet:
    Kuparilevyä
    Asetoonia ja esim. jäänestoainetta
    Laser-tulostin
    Valokuvapaperia
    Piirtoheitinkalvoa
    Laminointikone
    Silitysrauta
    Hiomapaperia
    Soodaa (ruokasoodaa)
    Suojahanskat ja lasit
    Natriumpersulfaatti
    Dry Film Photoresist Sheets for DIY PCB (ebaysta)

1. Piirilevyn puhdistus

Tämä on hyvin tärkeä vaihe, jotta tulostusväri tarttuu piirilevyn pintaan kunnolla. Elikkä hiotaan piirilevyn pintaa kevyesti jotta piirilevystä tulisi kiiltävä ja varastointirasva lähtisi kunnolla pois. Hionnan jälkeen pestään levy paperilla ja jäänestoaineella. (jäänestoaine on >97% isopropanoolia)


2. Tulostus ja silitys

Seuraavaksi tulostetaan valokuvapaperille piirilevynkuva ja piirtoheitinkalvolle padsit ja viasit. Leikataan tulostettu piirilevynkuva sopivankokoiseksi ja asetetaan se piirilevynpäälle. Laitetaan silitysrauta täysille ja painetaan voimakkaasti silitysrautaa noin 40 sekuntia, jonka jälkeen silitysraudan kulmalla painellaan vielä koko piirilevyn kuva kauttaaltaan.


kokemuksesta on tullut huomattua että sitä silittää yleensä liian vähän aikaa ja kuva ei tartu kauttaaltaan. Kokemus tähän opettaa ja mikäli epäonnituu niin asetoonilla levy puhtaaksi ja uudestaan silittämään.


3. Tulostuspaperin liotus

Silityksen jälkeen annetaan levyn jäähtyä rauhassa ja asetetaan se puhtaaseen lämpimään veteen ja annetaan paperin vettyä muutaman minuutin. Sitten aletaan repimään paperia pois piirilevyltä ja katsotaan tulos. Levyä voi hinkata sormella ja hammasharjalla, jotta koko paperi lähtee pois.


lopputulos voi näyttää kutakuinkin tältä:


muutama pieni virhe tuli, mutta ei haittaa minua 8-)


4. Syövytys

Syövytykseen käytin natriumpersulfaattia. Aine tulee lämmittää ensin 45-50 asteesen, jolloin syövytysaika jää alle puoleentuntiin. Piirilevy astiaan ja välillä vähän pensselillä sutia.4


lopuksi kun piirilevy on kunnolla syöpynyt niin putsataan levy asetoonilla, jolloin jää puhdas kuparipinta.


5. Kalvon asennus

Seuraavaksi sulatamme kalvon piirilevyn pintaan. Ostamani kalvo on kolmikerroksista (suojakalvo, itse kalvo ja suojakalvo). Suojakalvot poistetaan yksitellen, eli kaksi teipinpalasta liimataan molemmille puolille kalvoa ja teipeillä irrotetaan ensimmäinen suojakalvo. Sitten kalvo asetetaan piirilevynpäälle, teipillä yhdestä reunasta kiinni ja laminointikoneeseen. Tämän jälestä teipillä poistetaan päälimmäinen suojakalvo ja asetetaan piirtoheitinkalvo piirilevynpäälle. Muutama minuutti auringonvaloa tai uv-lamppujen alle.



6. Tinauspisteiden putsaus

Lopuksi putsaamme tinauspisteet soodalla. Käytin itse ruokasoodaa koska ei muuta kaapista löytynyt. Eli ruokasoodaa lämpimään veteen, piirilevy uimaan ja pensselillä pyyhkimään. Lopputulos näyttää kutakuinkin tältä:



7. Loppusanat

Noin tuli piirilevy valmiiksi. Yksi johdin on poikki, muuten kaikki onnistui. Huomasin johtimen olevan poikki jo ennen syövytystä, mutta sallin itselleni sen virheen. Kohtuu helposti pääsee mukavan näköiseen tulokseen. Tämä oli itsellenikin ensimmäinen kerta kun valmistin piirilevyn kyseisellä tyylillä. Taidan jatkossakin valmistaa näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti